Arc de Triomf de Barcelona

Avui ens trobem en el Arc de Triomf, es l’únic que no es va fer per ninguna batalla si no per la Expo del 1888, la part de amunt pertany al eixampla esquera del pla d’ Idelfonso Cerdà, i  darrera a ciutat vella.

Va se la porta d’entrada a l’ Expo. Donen la benvinguda a tots els que van arribar. Dalt tenim els escuts de 24 províncies, l’altra costat las 24 resta’ns, i donem els premies de sortida, va vindrà molta gents de molts països, i això que no hi havien avions. El passeig Lluis Company hi havia figures del personatges celebres catalans que amb la arribada de Franco es van treure, els bancs si son d’aquella època.

Anem per la dreta i veiem el col•legit Pera Vila, porta aquest nom per que el Sr. Pera Vila,  gran fortuna de aquells temps va donar els cèntims, per que tots el nens i nenes aprenguessin a  escriu i llegir, ja que ell no, en sabia. També era el temps de la Mancomunitat, i Prat de la Riba  en 5 anys, va fer 18 col•legits i moltes coses per Catalunya.

Arribem a un edifici peculiar o de les aigües, que albergava 6 turbines i feien molt de soroll, van tindre que reforçar l’edifici amb bigues de ferro, i proporcionava l’aigua al sortidor de la Ciutadella, el carbó no el portàvem de Cantabrià si no d’ Anglaterra que era mes barat. Ara es de Endesa.

Alfons l’estació del Nord, si el primer tren d’ Espanya va ser Barcelona- Mataró que era de mercaderies 10 anys desprès dos empresaris van pagar la línea de Cantabrià – Barcelona  era oberta els ferros centrals de la teulada van ser posteriors al costat on ara hi ha un  parc, els reparaven fins al 1942 que Franco ho va convertir en la Renfe i ja tot tenia que passar per Madrid. Ara es una estació de autobusos.

El parc dissenyat per una dona de 22 anys guanyadora del  premi Fad 92 on hi ha un monument al cel caigut, uns veuen una ola l’autora ho troba be, perquè cadascú interpreta el art com el sent, hi ha uns arbres en cercles que simbolitzant un tornat que s’empassa la terra, i una terra amb trencadissa que fa de porta per on sortint.

Arribem on abans eren les casernes, els homes recorden quant lis donaven el petate per la mili, arribem al final on hi ha uns pisos que habita una família (un coronel) per veure l’edificació amb ferro hi entrem a la Universitat Pompeu Fabra o urbana perquè es pot arriba fàcilment en tramvia, metro, tren . La universitat, cuida molt de la llum i l’art., i conserva algunes zones i els noms,entrem en el pati i la guia ens mostra el monument als professors que van se apartats de les universitat catalana en (1939-1940) pel general Franco. Desprès passem a una capella que no representa cap religió  es un espai amb obres d’art de Miro i Tapies, la guia ens diu que es deixem portar pels sentiments. Després visiten la biblioteca gran molt grand, en arcs que poden sembla romans o gòtics, segons els mires, també esta feta de

grand, en arcs que poden sembla romans o gòtics, segons els mires, també esta feta de un material que no es fusta, i es pot desmuntar i deixar un espai lliure. També en ensenya uns llibres que estan tancats per evitar el foc, i es comenta: que son una donació del Sr. Fontana un gran historiador del segle XX (donació de tots el llibres que guardava en tres pisos del example, una bibliotecària va tardar 3 anys en calcificar-los). En el sostre hi havia una piscina, provocava moltes humitats al treure l’aigua el edifici es obria pel mig, hi van tindre que posar el pes de l’aigua en piràmides i en certs llocs per conservar-lo.

I després de tanta cultura anem a gaudir de la música i el menjar.

A mi nomes me resta deixar-te el meu somriure per la setmana. I si t’agrada. Comparteix

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

A %d bloguers els agrada això: