Bé aquest mes van quedar els caminants al carrer Santa Anna, uuf quins records…. quant vaig començar al mon laboral, jo anava per aigua amb el barral i ha buscar les coques de la Montserratina. Ara al restaurant Lluna, perquè a l’estiu no caminem però mengem, i xerrem de llibres i una companya proposa trobar-nos a Roses per menjar un arròs. Donem una volta pel abans Jorba (ara Corte Ingles) i la catedral.
El dijous vam assistir a una xerrada en l’Espai Peix a Palamós, sobre com cuinaven a l’antiguitat, dels Ibers fins els Romans.
L’Espai Peix es dedicar a divulgació del peix menys conegut, per fer un consum sostenible.
Una recepta bàsica AD PISCES CONDIMENTUM
800gr. de sorell o melva
2 alls porros
15 gr. de mantega (els ibers coneixien les oliveres pero no sabien extrauré l’oli fins els grec o romans)
20 cl de cervesa
250 gr. de formatge de cabra
50 cl. De llet
1 ou fresc i una cullera de cafè d’orenga i sal
500 gr. de carn de vedella i porc
Com veieu es tracta del primer mar i muntanya. La recepta esta basada en el llibre de cuina dels ibers del Dr. Joan Santacana i Joan Duran i en el llibre La cuina romana de Josep M.Solias i Juana M. Huélamo.
Congre Sec (en aquet cas era fresc)
400 gr de Congre
6u. Cebes petites
8 grans d’alls
20 gr avellanes torrades
6 u nous
1 dl oli
Salsa fina(mescla de gingebre, canyella en pols, pebre negre en pols, safrà, nou moscada i clau)
Aquesta recepta extreta del llibre:”La Cuina Medieval Catalana” de Josep Lladonosa i Giro (conté les receptes actualitzades del “llibre de Sent Sovi”s.XIV)
Bon Escabetx
1.2 kg de Molla (es pesca a 200m, on hi ha 21 atmosferes de pressió, per això sembla inflada i la llegua es el estomac, els peixos no tenen llengua)
1 dl oli
10 pinyons
20 panses sense cua
20 ametlles crues i pelades
10 gr avellanes torrades
50 gr farina
3 llesques de pa
1 gotet petit de vinagre
Una mica de julivert tallat gruixut i salsa fina(amb moderació)
Com veus el escabetx res a veure com el coneixem avui, ni tampoc el feien con a conservant dels aliments. La recepta extreta dels mateixos llibres que la anterior, també recull algunes fórmules del “Llibre de coch” any 1520 de Mestre Robert.
I per últim
Potatge de pop blanc (se extreu per pesca d’arrossegament, viu en el fang, es mes petit que el que coneixem habitualment).
Com veus els ingredients que consumien eren contundents, una cuina un pel forta pels gustos d’ara. Proven els plats tota una experiència.
Ja estem de festa per Blanes desitjant veure el focs que aquest any recuperen dies desprès de la crisis. Correfocs i correaiguai i moltes coses mes. No tu perdis.
Recordat de L’Aplec de L’Amor, ja ten parlaré, ara et deixo el meu somriure per la setmana i si t’agrada comparteix.
Muchas gracias, muy interesante toda la información que das…y con recetas incluídas…toda un lujo 👏👏👏😘
M'agradaM'agrada
gracias
M'agradaM'agrada