Gastronomia

Bé aquest mes van quedar els caminants al carrer Santa Anna, uuf quins records…. quant vaig començar al mon laboral, jo anava per aigua amb el barral i ha buscar les coques de la Montserratina. Ara al restaurant Lluna, perquè a l’estiu no caminem però mengem, i xerrem de llibres i una companya proposa trobar-nos a Roses per menjar un arròs. Donem una volta pel abans Jorba (ara Corte Ingles) i la catedral.

 

El dijous vam assistir a una xerrada en l’Espai  Peix a Palamós, sobre com cuinaven a l’antiguitat, dels Ibers fins els Romans.

L’Espai Peix  es dedicar a divulgació del peix menys conegut,  per  fer un consum sostenible.

Una recepta bàsica AD PISCES CONDIMENTUM

800gr. de sorell o melva

2 alls porros

15 gr. de mantega (els ibers coneixien les oliveres pero no sabien extrauré l’oli fins els grec o romans)

20 cl de cervesa

250 gr. de formatge de cabra

50 cl. De llet

1 ou fresc i una cullera de cafè d’orenga i sal

500 gr. de carn de vedella i porc

20160714_203341

Com veieu es tracta del primer mar i muntanya. La recepta esta basada en el llibre de cuina dels ibers del Dr. Joan Santacana i Joan Duran i en el llibre La cuina romana de Josep M.Solias i Juana M. Huélamo.

Congre Sec (en aquet cas era fresc)

400 gr de Congre

6u. Cebes petites

8 grans d’alls

20 gr avellanes torrades

6 u nous

1 dl oli

Salsa fina(mescla de gingebre, canyella en pols, pebre negre en pols, safrà, nou moscada i clau)

Aquesta recepta extreta del llibre:”La Cuina Medieval Catalana” de Josep Lladonosa i Giro (conté les receptes actualitzades del “llibre de Sent Sovi”s.XIV)

Bon Escabetx

 

20160714_210236

1.2 kg de Molla (es pesca a 200m, on hi ha 21 atmosferes de pressió, per això sembla inflada i la llegua es el estomac, els peixos no tenen llengua)

1 dl oli

10 pinyons

20 panses sense cua

20 ametlles crues i pelades

10 gr avellanes torrades

50 gr farina

3 llesques de pa

1 gotet petit de vinagre

Una mica de julivert tallat gruixut i salsa fina(amb moderació)

20160714_210738

Com veus el escabetx res a veure com  el coneixem avui, ni tampoc el feien con a conservant dels aliments. La recepta extreta dels mateixos llibres que la anterior, també recull algunes fórmules del “Llibre de coch” any 1520 de Mestre Robert.

I per últim

Potatge de pop blanc (se extreu per pesca d’arrossegament, viu en el fang, es mes petit que el que coneixem habitualment).

20160714_211648

Com veus els ingredients que consumien  eren contundents,  una cuina un pel forta pels gustos d’ara. Proven els plats tota una experiència.

Ja estem de festa per Blanes desitjant veure el focs que aquest any recuperen dies desprès de la crisis. Correfocs i correaiguai i moltes coses mes. No tu perdis.

Recordat de L’Aplec de L’Amor, ja ten parlaré, ara et deixo el meu somriure per la setmana i si t’agrada comparteix.

 

2 thoughts on “Gastronomia

Add yours

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

A %d bloguers els agrada això: